søndag 4. april 2010

Raspeballer

Raspeballer som ikke må raspes


Råvarer for denne oppskriften:
  • 1 røkeknoke
  • 8 store poteter
  • ca 3 dl byggmel
  • 2 middels store kålrabi
  • 1 pose potetmospulver
  • litt melk
  • en god klatt med smør
  • salt og pepper
Tupperware brukt i denne oppskriften:
  • TChef gryter 5 liter og 2,4 liter
  • Quick Chef (1402)
  • Iskuleskje (1429)
  • Grønsaksmoser (1422)
  • Diverse røreboller
Første oppskrift ut er Raspeballer. Jeg fikk ideen til denne bloggen i mens jeg holdt på å lage dem, så det ble ikke så mange bilder som det kanskje burde ha vært. Så jeg satser på de bildene jeg har og en utførlig beskrivelse, og håper det blir forståelig.

Jeg elsker raspeballer, men det ER litt arbeid å lage dem. Og jeg skal innrømme at jeg har brukt raspeballmelet som er i handelen, og som gir helt kurante raspeballer. Men det er noe eget med å lage ting fra grunnen, så i dag bestemte jeg meg for å gjøre nettopp det.

Først kokte jeg en stor røkeknoke i den flotte TChefgryten på vel 5 liter.
Dette gir en kjempegod kraft. Alternativt kan man bruke salt fårekjøtt. Jeg kokte kjøttet så lenge som min mor har lært meg: til det løsner fra beina (ca 2 timer). Så tok jeg kjøttet ut av gryten og la det til side.

Så skrelte jeg vel 8 store poteter og skar dem i 5-6 deler. Kjøkkenmaskinen min ble ødelagt for en stund siden, men heldigvis har jeg et supert alternativ: Tupperwares Quick Chef. Kort fortalt er den en liten strømløs kjøkkenmaskin med tre kniver og en del annet tilbehør.


Jeg la ca halvparten av potetene oppi og kvernet i vei. Jeg må innrømme at jeg var litt spent, for jeg hadde aldri prøvd dette før. Det gikk heldigvis veldig fint. Etter ca 30 sekunder tok jeg av lokket og skrapet litt ned fra kantene. Etter ytterligere 30 sekunder sveiving var potetene klare, de var blitt fullstendig most. Dessverre har jeg ikke bilde av dette, så dere må tro meg på mitt ord.

Etter at alle potetene var most, tilsatte jeg kun byggmel og rørte om til deigen var passe fast. Noen tilsetter også havregryn, hvetemel eller andre ting, men det gjør ikke jeg. Hva som er "passe fast" er det kanskje noen som lurer på? Vel, fast nok til at man kan lage baller ut av det, men ikke så fast at du må skjære ut ballene... du må rett og slett prøve deg litt frem. Jeg vil anslå at jeg tilsatte ca 3 dl. Så var det å lage og koke raspeballene. De skal koke i kraften fra kjøttet. Noe av kraften tok jeg over i en annen gryte for å koke kålrabi i den. Smak på kraften først for å finne ut om den er for mye eller for lite salt. Er den for mye salt, må du vanne ut, og er den for lite salt må du.., ja det skjønner du nok.

Raspeballene kan du forme med en spiseskje, men jeg brukte Tupperwares iskuleskje. Med den kan du rett og slett lage perfekt runde raspeballer. Ikke for store, ikke for små. Du tar bare litt av deigen i skjeen, og former ballen ved hjelp av iskuleskjeen og hånden din. Dypper en skjeen i kaldt vann mellom hver ball, løsner den bedre.

Vannet skal koke hele tiden mens en former raspeballene. Så var det bare til å la dem småkoke i ca 40 minutter.

Kålrabistappen laget jeg slik: Jeg skrelte kålrabien (2 middels store), skar dem i biter og kokte dem i kjøttkraften i den minste pannen. Da de var møre, tilsatte jeg en god klatt med smør og moste dem med Tupperwares grønsaksmoser. Så tilsatte jeg en pose med potetmospulver. Det går selvfølgelig an å koke poteter og mose dem sammen med kålrabien i stedet, men potetskrelling er ikke min favoritt, så jeg går alltid for denne løsningen. Til slutt tilsatte jeg melk til stappen fikk en fin konsistens. Og helt til slutt smakte jeg til med salt og pepper.

Denne oppskriften gav 20 raspeballer og en ganske full panne (2,4 liter) med stappe.
Litt før servering la jeg kjøttet oppi igjen og la nedi en vossafår delt i biter, slik at det fikk varme seg før serving.

Sånn, det var min første oppskrift. Jeg håper noen blir inspirert av den! Bare spør hvis noen lurer på noe, eller hvis noe var uklart.


5 kommentarer:

  1. Så nydelig godt ut :O) mmmmmm

    SvarSlett
  2. Digg - her har du min favoritt:
    http://bokelskere.no/bok/ti-paa-halv-sulten/178417/

    SvarSlett
  3. Wiii!!!
    Så er du også med på BLOG vognen!!! gratulerer!
    KH

    Martin
    (www.martinhansjensen.dk)

    SvarSlett
  4. Kjempe fin blogg Jorunn:)
    Blir nok kake på Roald en dag;))

    SvarSlett